top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverjeaninemulder

De Wereld van Verschil – PersonalMapping - MapsTell

Bijgewerkt op: 11 mei 2020"De Wereld van Verschil" is één van de methodieken die ik inzet op het moment dat je je gedrag en communicatie (met jezelf en de ander) inzichtelijk wilt krijgen, jezelf beter wilt leren kennen en begrijpen, meer zichtbaar wilt worden in wie jij ten diepste tot in de kern bent, meer jezelf wilt zijn.

"Degene die je bent als je in contact staat met je hart. Alles waar je oprecht van houdt, waar je warm en enthousiast van wordt, die je de weg wijst naar jezelf!"

Ik gebruik deze methodiek voor persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Dit kan in individuele coaching, workshops en/of trainingen.


Wat maakt nou dat ik het zo belangrijk vind dat jij en ik volop zichtbaar mogen zijn in wie we ten diepste zijn?

Omdat daar je kracht, zelfvertrouwen en eenvoud ligt, je daarmee het mooiste van jezelf naar bovenhaalt en heel veel hebt te brengen in de wereld! Dat gedrag, dat Zijn, kost je de minste moeite, het gaat je het gemakkelijkst af. "Onthoud dat waar je hart is, ook de rijkdom zit" -Paul Coelho-


Als kind heb ik vaak gehoord "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" en later toen ik volwassen was "doe niet zo Popie Jopie", "wees niet zo aanwezig". Als kind ben ik me gaan aanpassen, ben ik rustiger gaan worden zodat ik me niet afgewezen voelde. Vanuit mezelf ben ik levendig, enthousiast, open, energiek, passend bij de "Invloedrijke" gedragsstijl. "Het aanpassen" leverde me als kind complimenten op i.p.v. afwijzing of straf (op school). Als kind pas je je aan om letterlijk te kunnen overleven. Dat is niet meer nodig als je volwassen bent. Toch is het nog niet zo gemakkelijk om deze beperkende overtuigingen kwijt te raken en terug te gaan naar je oorsprong. We ontwikkelen allemaal vanuit onze jeugd en gedurende ons verdere leven beperkende gedachtes/overtuigingen. Dat gebeurt onbewust. Het staat ons in de weg om het leven te kunnen leven dat we zelf graag willen of om doelen/dromen/verlangens te realiseren.

Hoe zonde is het dan om je niet bewust te worden van je beperkende overtuigingen. Het gaat er dus om dat je gaat ontdekken, bewust worden, wat er tussen "nu" en "het leven dat je wilt leven" instaat. Met "de Wereld van Verschil" wordt dit duidelijk en inzichtelijk voor je door over een grote vloermat te reizen, te wandelen, te lopen. Woorden, gedachten, beelden en gevoelens komen als vanzelf naar boven, omdat je de tijd neemt om naar jezelf te kijken, te luisteren en te voelen. Het maakt dingen helder op een verrassende en laagdrempelige manier. Er bestaat geen goed of fout. Er ontstaat een dialoog met jezelf, met mij, je partner, je gezin, je collega of team. Waar sta jij ? Welke plek neem jij in of wil je graag innemen?"De Wereld van Verschil" brengt menselijk gedrag in kaart d.m.v. PersonalMapping. Het maakt op een visuele, laagdrempelige, toegankelijke, leuke en bijzondere manier het gedrag inzichtelijk, waarbij het ene gedrag niet beter of slechter is dan het andere. Elke plek heeft zijn kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen. De kracht van deze methodiek ligt in het visuele, omdat ons brein namelijk voor 75% visueel is ingesteld. Een plaatje zegt dus meer dan 1000 woorden. De Wereld van Verschil is ontwikkeld door MapsTell en gebaseerd op de DISC-gedragsstijl van William Marston, waarin vier hoofdstijlen onderscheiden worden: Daadkrachtig (D), Invloedrijk (I), Stabiel (S) en Consciëntieus (C). Deze vier hoofdstijlen zijn door MapsTell uitgewerkt in ondergenoemde 4 Rijken met zijn 16 gedragsstijlen. Zij vormen samen de Wereld van Verschil.


Er zijn vier soorten basisgedrag: extravert, introvert, mensgericht en taakgericht.

Iedereen heeft in verschillende mate iets van deze vier elementen in zich. Mensen lijken op elkaar, maar gelukkig zijn we ook allemaal weer verschillend. De één is direct en enthousiast in gedrag, terwijl de ander juist stil en afwachtend is. En waar sommigen nauwkeurig te werk gaan, pakken anderen het weer wat rommeliger aan. We doen het allemaal op onze eigen manier en dat is helemaal oké! Een gedragsstijl is van toepassing op allerlei momenten in ons leven: de interactie met anderen, de manier waarop je dingen doet, leert, sport en hoe je je gedraagt in een gezelschap of als er iets onverwachts gebeurd etc.

PersonalMapping - Gedragsstijlen visueel in kaart brengen:

de Personal Map is een complete persoonlijke schitterende landkaart die één van de zestien bovengenoemde gedragsstijlen laat zien. Deze toont jouw talenten, valkuilen, uitdagingen, zelfbeeld en hoe anderen jouw gedrags- en communicatiestijl kunnen ervaren. Een landkaart is overzichtelijk en gemakkelijker te lezen dan dikke rapporten, die meestal half- of ongelezen in een la verdwijnen. De kaarten laten op een heldere en toegankelijke manier zien hoe het landschap van jouw gedrag eruitziet. Aan de hand van 24 vragen ontvang je jouw PersonalMap waarin alle namen van de steden, rivieren, bergen en zeeën, betrekking hebben op jouw specifieke gedrag. Eigenschappen als intelligentie, competenties of emoties worden niet gemeten. Het is de combinatie van al deze factoren die mensen uniek maakt.

Hieronder laat ik je mijn PersonalMap zien. Misschien denk je nu dat je in een hokje wordt gedrukt en ja in eerste instantie is dat ook wel een beetje zo. Ik zie de PersonalMap als een mooi vertrekpunt om op ontdekkingsreis te gaan, jouw persoonlijke reis, een mooie reis. De wereldkaart en de PersonalMap zijn groot, je mag overal naar toe reizen en ontdekken. Ook de wereld in jou is groot en heeft een wereld aan onbegrensde mogelijkheden. Dus a.j.b. laat je vooral niet in een hokje drukken of plaats jezelf niet in een hokje! Voel vrijheid! Je zult ook gedrag, dat bij je past, vinden in de andere Rijken. Mij helpt het bijvoorbeeld heel goed om kaders toe te passen voor mezelf en me terug te trekken, te werken vanuit het Consciëntieuze Rijk om zo te zorgen dat ik mijn chaos onder controle krijg om mijn taak af te kunnen maken i.p.v. met allemaal verschillende dingen bezig te zijn en niks af te maken.


Wat levert PersonalMapping op?

  • op welke plek je ook zichtbaar wordt, welke plek je ook inneemt, waar je je het meest comfortabel voelt, waar je volledig tot je recht komt is een goede plek, altijd. Durf je plek, je talenten toe te eigenen. Het is goed zoals je bent!! Je bent een geweldige aanvulling op een ander, die zich niet in hetzelfde Rijk bevindt als jij.

  • inzicht in jouw talenten, valkuilen, uitdagingen, allergieën, zelfbeeld, blinde vlekken, en hoe anderen jouw zien.

  • het zorgt ervoor dat je jezelf beter gaat leren kennen, herkennen en erkennen, waardoor je ook de ander (je partner, je kind, je collega) leert kennen, herkennen en erkennen. Dit zorgt voor verbinding en samenwerking met de ander, zodat je plezieriger met elkaar omgaat en er een betere sfeer ontstaat

  • het inzetten en versterken van je talenten, dat doen waar jij goed in bent en waar jij blij van wordt

  • het voorkomen dat je in je valkuil stapt of als je in je valkuil stapt er weer uit kunnen stappen

  • herkennen en voorkomen van conflictsituaties

  • geeft antwoorden op vragen als: "waar word ik blij en gelukkig van in mijn leven?", "past het werk wat ik nu doe wel bij me?" "hoe kom ik van mijn gewoonte(s) af, die me een gezond en/of gelukkig leven in de weg staan?"........


PersonalMapping is een prachtige, toegankelijke methodiek om iets wat nog onzichtbaar is zichtbaar te maken en onbewust gedrag bewust te maken.

LEEF HET LEVEN DAT JIJ WILT!

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page